Potterie Jacobsladder
'Op deze mooie plek creëerde hij een universum voor iedereen'
- over keramist, muzikant en levenskunstenaar Geert Jacobs (1930 - 2021) -
Geschiedenis
Potterie Jacobsladder was oorspronkelijk een bloempottenfabriek en werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd. Tot begin jaren zestig werden hier aardewerk bloempotten gefabriceerd waarna het fabriekje jarenlang leeg stond. De fabriek bleef echter in zijn oorspronkelijke staat bewaard. In de jaren zeventig werd dit stilgelegde bloempottenfabriekje gekocht door de bekende keramist Geert Jacobs (1930 - 2021), die er keramische muziekinstrumenten ging maken. Gelukkig was hij zich bewust van het unieke cultuurhistorische karakter van het complex en liet hij onder andere de zeventien meter hoge schoorsteen en de nog aanwezige oorspronkelijk gebouwde houtoven staan. De houtoven is de laatste in Nederland.
Restauratie
In 2007 werd Stichting De Oude Pottenbakkerij opgericht met als doel om dit cultureel erfgoed voor de toekomst te behouden. Met financiële steun van een aantal instanties, waaronder Provincie Limburg, Dienst Landelijk Gebied en Gemeente Gennep, is de potterie geheel gerestaureerd.
Op 27 mei 2011 is het gerestaureerde gebouw officieel opgeleverd en in gebruik genomen.
Tegenwoordig
In de potterie is het werkatelier van Geert Jacobs. Geert overleed in 2021 op 90-jarige leeftijd. De potterie is nu eigendom van zijn zoon die de bedrijvigheid, activiteiten en ontmoetingen in de potterie in de geest van zijn vader wil voortzetten samen met Stichting De Oude Pottenbakkerij.
In het inspirerende atelier werk ik als keramist en kunstenaar onder de naam Studio Marienaade aan mijn keramiekcollectie en geeft ik geef persoonlijke workshops aan groepjes tot en met vier personen. In de ruimte zijn de keramische fluiten van Geert en zijn maakproces nog te zien.
Museum
Verder heeft de potterie een museale, maatschappelijke en educatieve functie. Van mei tot en met oktober is het museum in de weekenden te bezoeken en voor groepen het hele jaar door op afspraak. Het gebouw ademt de geschiedenis van de oude bloempottenfabriekjes uit de streek. In het museum kan je het typische keramiek zien dat in deze en andere fabriekjes gemaakt werd: Milsbeeks Bont of Limburgs Bont. Het unieke keramische draaiorgel van Geert Jacobs is hier ook te bezichtigen, evenals de oude houtgestookte bloempottenoven.
Rondleidingen en workshops
Stichting De Oude Pottenbakkerij verzorgt workshops aan groepen groter dan vier personen. Ook verzorgen zij begeleide rondleidingen of een combinatie van de twee. Meer informatie staat op de website van de Stichting De Oude Pottenbakkerij.
Voor contact, vragen of goede ideeën over exposities, tentoonstellingen of andere bijeenkomsten, neem contact op met Stichting De Oude Pottenbakkerij of met Studio Marienaade.